Glutenfri kost & vitiligo

Vitiligo, en autoimmun sygdom, forårsager tab af pigment i huden. Celiac sygdom, en anden autoimmun lidelse, udløses af gluten, proteiner i hvede, byg og rug. I coeliakser vender streng overholdelse af en glutenfri kost normalt skade og eliminerer symptomer. Når vitiligo og cøliaki opstår sammen, tyder nogle beviser på, at en glutenfri diæt kan klare begge dele, og hvis en ekspert’s teori om de fælles rødder af al autoimmun sygdom er korrekt, kunne det forklare hvorfor.

Vitiligo

Vitiligo dræber ikke sine ofre, men når depigmentering påvirker ansigtet, som det ofte gør, kan sygdommen maimere, psykologisk og socialt. Særligt indlysende for mennesker med mørkere hudtoner, anslås vitiligo at påvirke op til 1 procent af befolkningen. Selvom det ikke er smitsomt, kan vitiligo bære en tung stigma. I Indien er det almindeligvis kendt som “hvid spedalskhed”, og folk, der har det, og deres familier, bliver ofte udstødt. På nuværende tidspunkt findes der ingen kur, og de eneste behandlingsmuligheder omfatter inddæmning, herunder blegning af alt pigment ud af huden. Den sene popstjerne Michael Jackson havde vitiligo.

Celiac Disease Connection

Tidligere antages vitiligo at have en autoimmun komponent, men en undersøgelse offentliggjort i “The New England Journal of Medicine” den 21. april 2010 viste sig at det var en autoimmun sygdom i samme familie som cøliaki. Af 14 gener identificeret som knyttet til vitiligo var 13 direkte involveret i regulering af immunfunktion eller impliceret i andre autoimmune tilstande. Et andet papir udgivet i 2011 “Turkish Journal of Gastroenterology” efterlod lidt plads til tvivl om den tætte forbindelse mellem de to sygdomme. Forskere testede blodet af 61 personer med vitiligo for tilstedeværelsen af ​​antistoffer, der indikerer cøliaki og fik positive aflæsninger for 23,8 procent af børnene og 15 procent af de voksne.

Glutenfri kost

Et papir udgivet i marts 2011 “Pediatrisk Dermatologi” udgjorde stor interesse blandt mennesker med vitiligo, cøliaki og begge. Spanske læger rapporterede, at efter en pige med begge betingelser gik en glutenfri diæt, vendte farven tilbage til sine vitiligo læsioner. Ifølge National Vitiligo Foundation har sygdommen aldrig tiltrukket meget forskningsfinansiering, fordi det generelt anses for at være et “kosmetisk” problem. Videnskabeligt bevis er altid at foretrække for anekdotiske beviser, men mens de venter på det, har mange mennesker med vitiligo eksperimenteret med glutenfrie diæter og udstationeret onlinerapporter, hvor nogle hævder betydelige forbedringer. Den generelle holdning synes at være at da det kan hjælpe og ikke kan skade, er en glutenfri diæt værd at prøve.

“Triad” Teori

Dr. Alessio Fasano, direktør for University of Maryland Center for Celiac Research, mener, at tre fælles faktorer kommer i spil i mange og måske alle autoimmune sygdomme: genetisk prædisponering, en miljøudløser og en unormalt “lækker” tarmvæg. Zonulin, et protein forhøjet hos personer med forskellige autoimmune sygdomme, antages at være ansvarlig for denne øgede intestinal permeabilitet. I en artikel, der blev offentliggjort i “Scientific American” i august 2009, skrev Fasano, at kliniske forsøg med larazotid, et lægemiddel, der hæmmer zonulinproduktionen, havde genoprettet glutentolerancen over for cøliaki. Den næste fase af kliniske forsøg vil undersøge larazotidets anvendelighed til behandling af andre autoimmune lidelser. Larazotid er endnu ikke på markedet.