Hvordan gemmes overskydende glukose?

Den menneskelige krop har et effektivt og komplekst system til opbevaring og bevarelse af energi. Glukose er en type sukker, som kroppen bruger til energi. Glukose er et resultat af at nedbryde kulhydrater i deres enkleste form. Kulhydrater bør udgøre ca. 45 til 65 procent af dit daglige kalorieindtag, ifølge MayoClinic.com.

Fødevarekilder af glucose

Glukose er et simpelt sukker fundet i kulhydrater. Når mere komplekse kulhydrater såsom polysaccharider og disaccharider nedbrydes i maven, bryder de ned i monosaccharidglukosen. Kulhydrater tjener som den primære energikilde til at arbejde muskler, hjælpe hjernen og nervesystemet fungerer og hjælpe kroppen med at bruge fedt mere effektivt.

Funktion af glucose

Når kulhydrater er absorberet fra mad, transporteres de til leveren til forarbejdning. I leveren, fructose og galactose omdannes de andre former for sukker til glucose. Nogle glukose bliver sendt til blodbanen, mens resten er opbevaret til senere energiforbrug.

Lagret glukose

Når glukose er inde i leveren, phosphoryleres glucose til glucose-6-phosphat eller G6P. G6P metaboliseres yderligere i triglycerider, fedtsyrer, glykogen eller energi. Glycogen er den form, hvori kroppen lagrer glucose. Leveren kan kun opbevare ca. 100 g glucose i form af glykogen. Musklerne opbevarer også glykogen. Muskler kan lagre ca. 500 g glykogen. På grund af de begrænsede opbevaringsområder omdannes eventuelle kulhydrater, der forbruges ud over lagerkapaciteten, til og opbevares som fedt. Der er praktisk taget ingen grænse for, hvor mange kalorier kroppen kan lagre som fedt.

Leverglykogen

Den glucose, der opbevares i leveren, tjener som buffer for blodglukoseniveauer. Hvis blodglukoseniveauerne begynder at blive lave, fordi du ikke har spist mad i en periode, kan leveren derfor frigive glukose i blodbanen for at opretholde sunde niveauer. Blodglukoseniveauer reguleres tæt, fordi glucose er den primære energikilde til centralnervesystemet. Blodglukose er også vigtig for at opretholde hjernens funktion. Hvis kropsreserverne af glukose udtømmer, vil en proces kaldet gluconeogenese finde sted. Under gluconeogenese syntetiseres glucose fra molekyler, der ikke er kulhydrater. Det betyder ofte, at kroppen vil nedbryde muskelfibre for at få molekylerne til at producere glucose.

Muskelglykogen

Muskelglykogenreserver er lagret energi til musklerne. Glycogen er i stand til at blive brudt ned i glukose, når musklerne kontraherer og kræver energi. Kroppen er i stand til at opbevare 500 g glykogen, omtrent lig med 2.000 kalorier, i musklerne. Derfor, hvis du ikke spiser for en dag, vil du have drastisk udtømt disse butikker. Efter en intens træning, når disse glykogenbutikker er blevet tappet ind, vil forbrugende kulhydrater fylde disse reserver.