Hvordan produceres fiskeolie?

De potentielle fordele ved at tage fiskeolie kosttilskud omfatter en nedsat risiko for hjerteanfald og slagtilfælde hos dem med hjerte-kar-sygdomme. Fiskolie kan også sænke triglycerider og blodtryk samt langsom plaqueopbygning i arterierne. Du får lignende fordele ved at indtage fed fisk som tun, ørred, sild og laks, så du behøver muligvis ikke kosttilskud, hvis din kost er rig på fiskeoliekilder. Den primære metode til udvinding af olie fra fisk er den våde presningsmetode ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation.

Før olie udvides, opvarmes fisken til ca. 95 grader Celsius for at adskille vand og olie fra protein. Den flydende ekstraktion, der betegnes pressevand, indeholder vand, olie, opløst protein, vitaminer og mineraler. Olien adskilles fra andre væsker ved hjælp af centrifuge, som adskiller materiale med varierende densiteter. Olien opbevares i tanke, og den koncentrerede overladte flydende stof blandes med det faste fiskemateriale til fremstilling af fiskemel.

Dampning er den primære metode til opvarmning af fisk til fiskeolieproduktion. Skønt den våde pressemetode giver en større mængde fiskeolie, bliver også olie, vand og fast materiale frigivet under dampning spændt for at adskille væske fra fast stof. Hvis pressevæske opbevares i en tank, er slammet nede i bunden, og olien stiger til toppen. Denne proces er imidlertid tidskrævende og giver en højere procentdel urenheder i olien. Centrifugering fremskynder processen og skaber et mere rent fiskeolieprodukt.

Fisk, der er mindre end 16 tommer, sendes direkte til damperen, mens større fisk er hashed før behandling. Madlavningsprocessen tager cirka 15 til 20 minutter. Når faste stoffer adskilles fra væsker, er ca. 70 procent af råmaterialet pressevand, proteinet og knoglerne tegner sig for de øvrige 30 procent. Den oliefrie del af pressevæsken, herunder opløste proteiner og andre næringsstoffer, går gennem en fordampningsproces, inden den tilsættes til andre tørre materialer til måltidsproduktion.

Visse typer fisk, herunder konge makrel, haj og farm-raised laks, er mere tilbøjelige til at blive forurenet med kviksølv eller andre toksiner, men fiskeolie kosttilskud er generelt fri for disse forureninger, ifølge MedlinePlus. Mens fiskeolie kan give sundhedsmæssige fordele, kan høje doser fiskeolie forstyrre blodpropper, svække immuniteten, øge lipoproteinkolesterolet med lavt indhold eller forårsage en allergisk reaktion hos mennesker med fisk eller skaldyrsallergi. Mens op til 3 gram generelt betragtes som en sikker dosis, skal du arbejde med din læge for at bestemme den rigtige dosis for dig baseret på dine sundhedsbehov.

Wet Pressing Method

Processer

Fakta

Overvejelser