Tør mund om natten mens du sover

Indersiden af ​​munden er foret med tre par spytkirtler – de sublinguale, submandibulære og parotidkirtler. Der er også hundredvis af små dem gemt under mundens forside, hvilket gør det mere forvirrende, hvis du ofte vågner op med en meget tør mund. En del af grunden til dette er, at du ikke producerer spyt, når du sover, men andre faktorer bidrager også til morgenmorgen. Heldigvis kan tørre mund årsager være let at modvirke.

Fungere

Spyt i munden holder tungen fugtig og adræt, så du kan danne ord og også fugter mad, hvilket gør det lettere at sluge. De tre pints eller så af spyt du producerer hver dag indeholder antibakterielle egenskaber, der beskytter mod infektioner. Det hjælper også med at beskytte din tandemalje fra sure fødevarer og hjælpemidler ved at nedbryde stivelsesholdige fødevarer, så du kan fordøje dem.

Snorken

Tør mund eller xerostomi kan skyldes snorken. Regelmæssig snorken, der ikke skyldes søvnapnø, skyldes en forhindring af din øvre luftvej, som får dig til at åbne munden. Da du ikke producerer spyt, når du sover, flytter luften ind og ud som du snor tørrer slimhinderne ind i munden. Skyler din mund eller drikkevand, når du vågner, lindrer tør mund forårsaget af snorken.

Søvnapnø

Søvnapnø får dig til at stoppe vejret i en kort stund, mens du sover. I den mest almindelige type, obstruktiv søvnapnø, slapper dine halsmuskler så meget, at din luftvej bliver blokeret. Den mere alvorlige type søvnapnø, central søvnapnø, sker, når de signaler, der går fra din hjerne til dit åndedrætsapparat, ikke har ret. Nogle mennesker har en tredje type, kaldet kompleks søvnapnø, som er en kombination af de to første. I alle tilfælde er et af symptomerne tør mund. Centrale og komplekse søvnapnøer er alvorlige tilstande, der kan diagnosticeres gennem test, så hvis du våger op med tør mund og ondt i halsen, bør du konsultere din læge.

Farmaceutiske årsager

Visse medikamenter kan også forårsage tør mund, både om natten og om dagen. Ikke-receptpligtige hoste- og influenzalægemidler, koldmedicin, decongestants og antihistaminer kan forårsage tør mund. Prescription analgetika og lægemidler, der behandler kvalme, depression og angst indeholde ingredienser, der kan forårsage tørhed. Stråling og kemoterapi til kræft kan også gøre din mund tør.

Fysiske årsager

Der er flere årsager til tør mund om natten, der er rent fysisk. Aldring kan sænke produktionen af ​​spyt, ligesom visse kræftformer. Et af de første symptomer på både diabetes og Sjogrens syndrom er tør mund, og nerveskade kan også forårsage denne tilstand.

Det er ikke muligt at behandle eller helbrede tør mund om natten, indtil du ved hvad der forårsager det. Medmindre du er helt sikker på, at årsagen er snorken, en kortvarig medicin eller simpelthen sover med din mund åben, skal du kontakte din læge.

Behandlinger og helbredelser