Fødevarer, der er vanskelige at fordøje

Den naturlige sammensætning eller tilberedning af nogle fødevarer gør dem vanskelige at fordøje og kan forårsage flov, flatulens, oppustethed, kramper og diarré. Medicinske problemer som f.eks. Cøliaki, aldersrelaterede fysiologiske ændringer i fordøjelsesprocessen, fødevarallergier eller fødevaresensibiliteter kan også øge antallet af problemfødevarer.

Hvede, byg og rugprodukter

Hvede, byg og rug indeholder gluten, som er et protein nogle mennesker finder svært at fordøje. Fødevarer, der indeholder disse korn, kan omfatte pasta, brød, bagværk og korn, samt mindre mistankefulde fødevarer såsom sovs, salatdressinger, saucer, øl, bouillon, stegte madvarer og krydret snack. Glutenfølsomhed forårsager symptomer som mangel på energi, mental træthed, oppustethed, diarré og kramper i maven. At spise en glutenfri diæt lindrer symptomerne, men kan forårsage ernæringsmæssige mangler. At spise en glutenfri kost, der indeholder mælk, yoghurt, ost, æg, kød, fjerkræ, fisk, frugt, grøntsager, bælgfrugter og glutenfri korn, såsom quinoa og hirse, kan hjælpe dem, der har glutenfølsomhed, opretholde tilstrækkelig ernæring, Stater Colorado State University Extension.

Mælk og mejeriprodukter

Lactose, der også kaldes mælkesukker, giver fordøjelsesproblemer for nogle voksne. Under fordøjelsesprocessen bryder et enzym kaldet lactase ned lactose i simple sukkerarter, som din krop kan absorbere. Lactaseproduktionen begynder at bremse efter 2 år, siger Dr. Dennis O’Neil fra Palomar College. Uden nok lactase passerer ufordøjet laktose ind i din tyktarme, hvor bakteriel gæring frembringer gas, oppustethed og mavesmerter. For at bekæmpe symptomerne på laktoseintolerans må man undgå mad som mælk, bløde oste, smør, is og laktoseholdige færdigpakkede fødevarer som creme grøntsager, instant potatis, pudding, vanille, kager og chokolade. Alternativt kan du købe laktosefrie produkter, tage lactasetabletter med din første bid af lactoseholdige fødevarer eller tilsæt lactase dråber til mælk.

Fødevarer, der forårsager sur reflux

Når du spiser, rejser fødevaren ned i din spiserør i din mave. Nogle fødevarer giver fordøjelsesbesvær, fordi de slapper af eller svækker den nedre esophageal sphincter, som også kaldes LES. Placeret i bunden af ​​din spiserør forhindrer LES forhindring af syre reflux, som opstår, når mad og mavesyre sikkerhedskopieres fra din mave ind i spiserøret. Symptomer på syre reflux omfatter halsbrand, betændte vokalledninger, kronisk hoste og smerter, som efterligner brystsmerter forbundet med hjerteproblemer, ifølge UC Davis Health System. Fødevarer, der kan svække eller slappe af din LES inkluderer fede, stegte fødevarer, citrusfrugter, tomater, chokolade, hvidløg, løg, krydret mad og koffeinholdige drikkevarer.

Opløselig Fiber

Opløselig fiber gør fødevarer som bønner, havreklid, æbler, citrusfrugter og grøntsager svære at fordøje i tyndtarmen. Fordi tyndtarmen ikke har de enzymer, der er nødvendige for at fordøje opløselige fibre, passerer disse fødevarer ufordøjet i din tyktarme til fordøjelse og absorption af gasproducerende bakterier. Forbruger store mængder fødevarer indeholdende opløselig fiber producerer tarmgas og oppustethed, ifølge The Wellness Corner på Towson University.