Glutamin og dit blodsukker

Når du hører ordet glutamin, tænker du måske automatisk på muskelopbygning. Glutamin er en af ​​flere aminosyrer, som er byggesten til protein i din krop. Men glutamin har også andre funktioner, herunder evnen til at ændre blodsukkerniveauet. Virkningerne er imidlertid komplicerede, da glutamin kan virke på forskellige måder til både at øge og formindske blodsukkerniveauerne. Ikke desto mindre antyder de få forskningsundersøgelser, der hidtil er blevet udført hos mennesker med type 2-diabetes (T2DM), at den samlede virkning af glutamintilskud kan være en lille nedsættelse af blodsukkerniveauerne.

Hvordan Glutamin kan øge blodsukker

Glutamin produceres naturligt i din krop, især inden for dine muskler. Mens nogle glutamin kombinerer med andre aminosyrer for at danne muskelproteiner, frigives de fleste i blodbanen. Den rejser i blodet til andre dele af din krop og udøver mange effekter. En af disse virkninger er at øge glucoseproduktionen – også kendt som blodsukker – i din lever og nyrer. Celler i disse organer kan direkte omdanne glutamin til glucose gennem en række kemiske reaktioner. Når denne glukose derefter slippes ud i blodet, stiger dit blodsukkerniveau. Glutamin kan også stimulere specialiserede celler i din pancreas til at frigive et hormon kaldet glucagon i blodbanen. Når glucagon når leveren, stimulerer det levercellerne til at producere mere glukose. Dette er en anden måde, hvorpå glutamin kan øge blodsukkerniveauet.

Hvordan Glutamin kan reducere blodsukker

Glutamin kan også sænke dit blodsukker. Den primære måde dette opstår er ved glutamin, der øger mængden af ​​glukagonisk peptid-1 (GLP-1), der frigives i dit blod fra celler i tarmene. GLP-1 er et protein, som kan sænke blodsukkeret ved at øge frigivelsen af ​​insulin fra insulinproducerende celler i din bugspytkirtel. Insulin er det vigtigste hormon, der hjælper kroppens celler med at optage glukose og dermed sænker blodsukkerniveauet. – Reducerer frigivelsen af ​​glucagon fra din bugspytkirtlen, hvilket reducerer mængden af ​​glucose, der produceres i leveren. Mad forlader maven efter at have spist. Fordi mad kun absorberes i din krop, når det når tarmene, sænker langsommere maveudtømning hastigheden af ​​fødeabsorptionen. Dette reducerer igen toppen af ​​blodsukkerniveauet, der opstår, når du spiser.

Glutamin Supplements for Type 2 Diabetes

Fordi glutamin kan have modstående virkninger på blodsukkerniveauer, opstår spørgsmålet om, hvad der vil ske, når en person med T2DM tager glutamintilskud. Forskere har først for nylig begyndt at studere dette problem, så der er få undersøgelser, der kan hjælpe med at besvare dette spørgsmål. En undersøgelse offentliggjort i maj 2011 udgaven af ​​”The Journal of Nutrition” evaluerede virkningerne af en enkeltdosis glutaminpulver før et morgenmadsmæssigt måltid af korn og mælk hos 15 voksne med T2DM. Alle undersøgelsesdeltagere modtog glutamin på en dag, og på en anden dag modtog de vand i stedet for glutamin til sammenligning. Blodsukkeret øges efter måltidet var mindre efter glutamin end efter vand.

Regelmæssig Glutaminforbrug i Type 2 Diabetes

Efter at have konstateret, at en enkeltdosis glutamin kan sænke blodsukkerniveauet hos mennesker med T2DM, er det næste spørgsmål, om regelmæssig glutaminbrug også vil gøre dette. I en undersøgelse offentliggjort i november 2014-udgaven af ​​”PLoS One” modtog 13 voksne med T2DM glutamin før hver morgenmad og middag i 4 uger. Ved udgangen af ​​denne periode var faste blodsukkerniveauer generelt ligner dem før undersøgelsen, men deltagernes gennemsnitlige A1C-niveauer – en markør for langtids blodsukkerkontrol – blev forbedret. Forbedringen i A1C var dog lille, faldende i gennemsnit fra 7,0 procent før undersøgelsen til 6,9 procent i slutningen.

I en større undersøgelse, der blev offentliggjort i januar 2015-spørgsmålet om “Ernæring”, brugte 53 voksne med T2DM glutamintilskud eller et blikket inaktivt stof før hver morgenmad, frokost og middag i 6 uger. I slutningen af ​​denne periode havde personer, der forblev glutamin, lavere blodglukose og A1C-værdier sammenlignet med dem, der tog det inaktive stof eller placebo. Forskellene var imidlertid små. Den gennemsnitlige A1C var 7,0 procent med placebo vs 6,7 procent med glutamin. Det gennemsnitlige blodsukker var ca. 142 mg / dL med placebo vs 128 mg / dL med glutamin.

Ud over deres virkninger på blodsukker niveauer, kan glutamin kosttilskud også reducere kropsfedt. I den tidligere omtalte “Nutrition” -studie fra 2015 faldt kroppens fedtmasse, kropsfedtprocent og talomkreds i gennemsnit efter 6 uger glutamin. Tilsvarende blev der observeret en reduktion i taljeomkredsen og kropsvægten efter 4 ugers glutamintilskud i en lille undersøgelse af 6 overvægtige kvinder uden T2DM, som rapporteret i “Den Europæiske Journal of Clinical Nutrition” i november 2014. Da der var for stort fedt, især i Taljenområdet er en af ​​hovedårsagerne til den insulinresistens, der forårsager højt blodsukker i T2DM. Glutamintilskud kan indirekte nedsætte blodsukkeret ved at påvirke mængden og fordelingen af ​​kropsfedt.

Selvom de diskuterede undersøgelser tyder på, at glutamin kan medvirke til at sænke blodsukkerniveauet hos mennesker med T2DM, var effekten lille. Dette kan være i det mindste delvist på grund af de modsatte virkninger af glutamin på forskellige aspekter af glukosemetabolismen. Det skal også bemærkes, at deltagerne i undersøgelserne havde generelt velkontrolleret diabetes, så virkningerne af glutamin hos mennesker med dårligt kontrolleret T2DM er ukendte. Det er klart, at der er behov for mere forskning. Selvom glutamin har vist sig at være nyttigt, vil fordelen sandsynligvis være lille, og andre strategier, såsom kost, livsstilsændringer og medicin, vil fortsat være hovedpille i behandlingen af ​​T2DM.

Hvis du har T2DM og overvejer at tage glutamintilskud, bør du kun gøre det under din læge. Forbruger ekstra glutamin i form af kosttilskud kan producere bivirkninger og interagere med medicin. Særlig forsigtighed er påkrævet for personer med nyre- eller leversygdom, og gravide bør kun tage glutamintilskud, hvis en læge bestemmer, at de er absolut nødvendige. Sikkerheden ved at bruge glutamintilskud på lang sigt – over flere måneder til år – er ikke blevet undersøgt tilstrækkeligt hos mennesker.

Flere beviser vedrørende regelmæssig glutamin

Indirekte virkninger af fedt tab

Bevæger sig fremad

Forholdsregler og advarsler