Fødevarer højt i vitamin p

Vitamin P er et sjældent anvendt kollektivt udtryk for en planteklassifikation kendt som flavonoider eller bioflavonoider – de mere almindeligt anvendte udtryk. Flavonoider er pigmenter, der producerer gul eller rødblå farve i planter. Sammen med farve giver de planter beskyttelse mod angreb fra insekter, svampe og mikrober. De er også forbundet med kræft og forebyggelse af kardiovaskulær sygdom. Mens flavonoider er rigelige i mange plantefødevarer, har intenstfarvede fødevarer tendens til at indeholde højere mængder.

Helt farvede frugter

Mange farvestrålende frugter er fyldt med flavonoider. Røde kirsebær er højt i quercetin – en del af flavonolkategorien flavonoider. Citrusfrugter pakker også en stærk flavonoid punch. Grapefrugt er højt i flavonoid naringenin, og citroner, appelsiner og kalk indeholder store mængder flavonoider eriodictyol og hesperetin. Friske brombær og blåbær indeholder store mængder flavonoider catechin og epicatechin. Sort og rød druer er en god kilde til flavonoiderne quercetin og catechin.

Levende Grøntsager

De fleste friske grøntsager er en god kilde til flavonoider, især de, der er stærkt farvede. Modne røde tomater og grønne peber indeholder flavonoiderne quercetin og luteolin. Rødbladsalat giver flavonoid quercetin. Frisk kale og spinat er højt i flavonoid kaempferol. Røde løg indeholder høje mængder af flavonolerne quercetin og isorhamnetin samt mindre mængder flavonoler kaempferol og myricetin.

Sunde urter og krydderier

Tilføjelse af urter og krydderier til dine måltider er en fantastisk måde at forbruge mere vitamin P. Koriander er højt i flavonol quercetin. Frisk oregano, salvie og timian indeholder flavonol quercetin og flavones apigenin og luteolin. Persille er meget rig på flavone apigenin og indeholder også luteolin, kaempferol, quercetin og myricetin. Frisk haven kress indeholder flavonol kaempferol, og frisk dill giver gode mængder af både kaempferol og flavonol isorhamnetin.

Gavnlige drikkevarer

Flere drikkevarer giver værdifulde flavonoider. Juice lavet af friske frugter og bær er gode kilder til flavonoider, såsom quercitin, hesperitin, naringenin, eriodictyol og catechin. Rødvin er rig på katekiner og indeholder de kraftfulde drue flavonoler quercetin samt flavone luteolin. Te – både grønne og sorte sorter – indeholder flavonoider catechin, kaempferol og quercetin. Og for chokoladeelskere: Mørk chokoladekakao giver catechiner.