Hvordan virker klipløse cykelpedaler?

Udtrykket “klipfri pedaler” er vildledende, fordi det refererer til pedaler, der faktisk klipper til cyklisters sko. Udtrykket af begrebet kommer fra barneskab af clipless systemer, som erstattede de cagelike kurve kaldet tå klippe, der gjorde det muligt for rytteren at trække op og trykke på pedalerne, hvilket forbedrer pedal effektivitet. Fordi udtrykket ‘klip’ ​​allerede var i brug, fik klippeløse pedaler deres navn, fordi de fastgjorde pedalerne til rytterens fod uden tålemonter.

Fungere

Klemløse pedalsystemer har tre komponenter: pedalerne, klapperne og skoene. Når rytteren træder ned på pedalen, klemmer en fjederbelastet mekanisme i pedalen svarende til skibbindinger ned på klampen monteret i skoens sål. Cykelsko har stive såler, så når en rytter er klipet ind, bliver hele solen på sin fod en platform til at skubbe pedalen. For at frigøre pedalerne roterer rytteren sin hæl udad.

typer

Shimano, Look og Speedplay alle fremstiller klipfri pedaler. Shimano designet Shimano Pedaling Dynamics, eller SPD, klammer til mountainbike. SPD’er passer til alle mountainbike pedaler, hvis design giver dem mulighed for at kaste slam let. De fleste SPD-kompatible sko har en forsænket klap og lidt mere fleksible såler for at gøre gangen lettere. Shimano gør også vejklemmer, der konkurrerer med Look. Road klipper er større og dækker bolden på rytterens fod for at give et større område til strømoverførsel. Vejklemmer rager ud fra skoens sål, hvilket gør dem sværere at gå på. Speedplay pedaler tilbyder mere “float” eller side-til-side rotation end andre vejpedaler.

Fordele

Fordi et klipløst system forvandler hele sko til en del af pedalen, muliggør det en mere effektiv overførsel fra rytterens muskler til cyklen. Også fordi rytterens fødder er fastgjort til pedalerne, kan hun trække på den bageste del af pedalslaget, når hun klatrer på en bakke eller accelererer. Begge disse fordele ved klemløse systemer fører til hurtigere og mere effektiv ride.

Advarsel

De fleste nye clipless ryttere frygter, at de vælter over, fordi de ikke vil kunne slippe fra pedalerne, når de stopper. Desværre har de fleste clipless ryttere været nødt til at udholde denne indignation mindst en gang. For at undgå dette, så spørg din cykelbutik for at sætte din klapspænding så løs som muligt, indtil klipningen bliver anden natur. Før du tager dine nye pedaler til en testtur, praktiserer du klipning ind og ud på en blød overflade eller på din indendørs træner.

Overvejelser

Når du køber et clipless system, overvej hvad slags ridning du vil gøre, foreslå Bicycle World, en Houston-cykelbutik. Vil du gå i cykelsko meget og dermed have en forsænket klap? Vil du ride på stier eller vej? Bikere, der kører ofte eller konkurrencedygtigt, kan beslutte at dække de ekstra penge til lettere, mere holdbare pedaler. Men hvis du er ny til cykling, vil basismodellerne sandsynligvis opfylde dine behov. De fleste studiocykler er kompatible med SPD-klammer.