Hvordan man er følelsesmæssigt støttende

Når en ven eller en elskede beskæftiger sig med en vanskelig situation, finder vi os ofte ikke ved, hvad de skal gøre. Uanset om de går gennem en breakup, sørger for tab eller oplever ægteskabsproblemer, kan det være udfordrende at finde en måde at hjælpe dem med. Selv om der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at vise din støtte på, kan du være der for dem på måder der viser respekt for deres individuelle personlighed og situation.

Fokus på den person, der har brug for support

Ofte taler folk om deres egne oplevelser, når de støtter nogen i et forsøg på at vise empati eller forståelse for, hvad den anden person går igennem. Det kan dog gøre den anden person til at føle, at de ikke bliver hørt. Forskning fra Susanne M. Jones og John G. Wirtz, offentliggjort i tidsskriftet Human Communication Research, fandt ud af, at enkeltpersoner, der modtog meddelelser, validerede deres følelser og åbner plads for dem til at udtrykke sig oplevet følelsesmæssig forbedring. Brug udsagn som “Du lyder så frustreret, hvordan kan jeg hjælpe?” Eller “Du skal være så trist efter hvad der skete, vil du tale om det?

Gør ikke antagelser

Vi kan tilbyde vores støtte til andre på den måde, som vi kan lide at modtage den, men hver enkelt person er forskellig og beskæftiger sig med livets udfordringer på deres egen måde. Undgå at tage antagelser om, hvad den anden person har brug for fra dig. Den bedste måde at være hjælpsom på, når man respekterer deres individualitet, er at spørge dem, hvordan du kan støtte dem gennem denne vanskelige tid. Hvis de ikke synes at vide, eller du har noget i tankerne, kan du lave forslag som “Kan jeg besøge dig?” Eller “Vil du gerne have mig at tage vare på dine børn i et stykke tid?” Undgå at være for påtrængende eller overgrænsende grænser ved at dukker op uanmeldt, træffer beslutninger for dem eller får andre involverede.

Gør deres liv lettere

Du kan hjælpe nogen igennem en vanskelig tid ved at gøre andre områder af deres liv lettere. Hvis din ven går gennem et betydeligt tab eller skilsmisse, kan du for eksempel lave mad til dem eller tilbyde at afhente børnene fra skolen, så de har en mindre ting at bekymre sig om. I sin “Psychology Today” -artikel, “Sådan giver du support,” anbefaler psykologen Rodolfo Mendoza-Denton at tilbyde “usynlig støtte”, der indebærer at gøre nyttige ting til den anden person uden at være for direkte eller indlysende om det.

Vær patient og forståelse

Husk at hver person har sin egen helingsproces, og nogle mennesker tager længere tid end andre. Modstå trangen til at presse den person, der har brug for din støtte til at handle på en bestemt måde eller fortælle dem, at det er tid til at gå videre. Tilbyde forståelse og tålmodighed, selvom du føler, at personen ikke gør noget for at komme forbi deres situation. Øv selvpleje og afslapningsaktiviteter for at hjælpe dig med at forblive rolige, indsamlede og tålmodige, mens du støtter din ven.